Do góry

Dodatki Przepis na:

sos czosnkowy

Dodatki

Autor: agatkamik

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 5

Dodano: 28.11.2009

Odsłon: 1499

doskonaly dodatek do mies, warzyw, chipsow...poprostu do wszystkiego :)

Składniki

  • majonez (ja uzywam tylko Winiary), pol sredniego sloiczka
  • smietana 12% lub 18%, ok 2-3 luzek stolowych
  • mleko, leje na oko zeby sos nie byl ani za rzadki ani za gesty
  • dresing do salatek w proszku (najczesciej dodaje francuski ale to jest bez wiekszego znaczenia), 1 opakowanko
  • czosnek w granulkach lub pare zabkow swiezo wycisnietego, w granulkach daje ok 2-3 lyzeczek a swiezego ok 3 zabki
  • pieprz, odrobina soli, slodka papryka
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie skladniki dokladnie mieszamy w misce najlepiej trzepaczka, zeby nie zostaly grudki i tyle :) Sos musi odstac pare minut zeby wszystkie skladniki sie przegryzly. Gotowe do podania.

  2. P.S. Zdajemy sobie sprawe, ze sos majonezowy nie jest zbawienny dla naszej figury, dlatego zeby go troche "odkaloriowac" :) zamians majonegu mozemy uzyc samej smietany, tylko wtedy nalezy dodac duzo mniej mleka, zeby nie zrobil sie za rzadki. Mozemy go takze uzyc do salatki, wtedy trzeba uzyc wiecej mleka, zeby uzyskac lejaca konsystencje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń