Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos czosnkowy light

Dodatki

Autor: facq

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 193

Dodano: 12.01.2008

Odsłon: 5327

Naturalny i zdrowy sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego, najlepiej light. Wersja light zagwarantuje nam niski poziom tłuszczu w sosie, co sprawia że sos jest dobrym dodatkiem dla osób dbających o linię. Naturalny czosnek oraz pierz cayenne zapewnią, że przygotowany przez nas sos będzie ostry oraz bogaty w witaminy oraz bardzo zdrowe substancje (m.in. kapsaicynę zawieraną przez pieprz cayenne). Dobry do kanapek, do dań obiadowych oraz przekąsek.

Składniki

3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ząbki czosnek zmiażdżyć możliwie jak najdrobniej urządzeniem do czosnku, ewentualnie zmiażdżone jeden raz, zgnieść jeszcze raz, aby zmniejszyć ilość grudek w sosie. Dodać jogurt naturalny i wymieszać, najwygodniej widelcem w niewielkiej misce. Następnie dodać szczyptę soli i wymieszać. Soli można dodać więcej, wedle własnego gustu, ale na podaną ilość składników niewielka szczypta powinna wystarczyć. Dodać pieprz cayenne w ilości zależnej od własnego gustu, im więcej tym ostrzejsze, ale jednocześnie im więcej, tym bardziej zniwelowany może być naturalny smak czosnku. Wymieszać. Można dodać odrobinę majonezu, płaską łyżkę stołową, lecz wtedy sos stanie tłustszy. Przy większej ilości majonezu sos nabierze smaku majonezu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kucharz123 16 grudnia 2009 zgadzam sie z "gość" ale zamiast koperku polecam majeranek:):)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń