Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, gęsty, a zarazem delikatny sos grzybowy ze świeżych podgrzybków, przypomni Wam, że lato już mamy praktycznie za sobą.
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 176
Polecam.
Odsłon: 853
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 138
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9261
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 176
Polecam.
Odsłon: 853
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 138
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9261
Składniki
Grzybki opłukujemy z piasku i resztek leśnego runa. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy zacznie się rumienić dorzucamy pokrojone w dużą kostkę grzyby. Całość obsmażamy na sporym ogniu często mieszając.
Dolewamy pół litra mięsnego lub warzywnego bulionu. Pozwalamy się grzybkom dusić aż sos zgęstnieje. Pomagamy mu w tym kilkoma łyżkami śmietany. Doprawiamy sos świeżo zmielonym pieprzem i sporą ilości soli, którą grzyby uwielbiają.
Sos grzybowy doskonale się nadaje do mięs, dań myśliwskich ale i do zwykłych klusek śląskich. Można także zrobić ulubione przez nasze dzieciaki pampuchy ziemniaczane. Robi się je identycznie jak wspomniane kluski śląskie ale zamiast gotować smaży się kluski na głębszym oleju. Pyszne! Przepis na doskonałe kluski śląskie (bez jajka) w linku pod wpisem