Do góry

Dodatki Przepis na:

sos pomidorowo-mięsny

Dodatki

Autor: maggi

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 244

Dodano: 29.01.2008

Odsłon: 1616

W zależności od sytułacji sos można: - podać z makaronem spagetti lub penne - zapiec w lazanii lub z penne - użyć jako dodatek do pizzy

Składniki

  • mięso wołowe, 500g
  • cebula, 2-3szt.
  • czosnek, 3ząbki
  • przyprawy: sól, papryka, chilli, bazylia, zioła prowansalskie
  • pomidory w puszce
  • marchewka z groszkiem lub mieszanka warzywna meksykańska, 1słoik
  • sos włoski lub ketchup pikantny z kotlina
  • oliwa, 2-3łyżki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, trzeba uważać żeby nie przypalić czosnku bo zamiast słodki będzie gorzki. Następnie dodajemy mięso i przyprawiamy solą, papryką, chilli oraz ziołami (zamiast soli może być przyprawa uniwersalna - np.Warzywko). Wysmażyć mięso często mieszając. Następnie dodajemy pomidory i warzywa (każdy według własnego uznania, lepiej dodać warzywa ze słoika niż mrożone - oszczędnoś czasu). Mieszamy, po czym dodajemy: - wersja dla początkujących - sos włoski - wersja dla zaawansowanych - ketchup, koncentrat i przyprawiamy do smaku. Jeżeli chcecie uzyskać sos bardzo pikantny polecam przy dużej ilości chilli dodać łyżeczkę kakao to podkreśli ostrość. Wszystko przykrywamy pokrywą i dusimy ok. 2 godziny. W zależności od potrzeb sos może byćbardziej lub mniej gęsty, dodając odrobine wody.

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: lazania

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń