Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos pomidorowy

Dodatki

Autor: agulam22

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 5818

Dodano: 29.04.2008

Odsłon: 14875

Szybki sos do wszystkiego:makaronu,mielonych kotletów, gołąbków i wielu innych dań.

Składniki

  • cebula, 1 szt
  • pomidory, 2 szt
  • konc. pomidorowy, 4 łyżki
  • kostka miesna -winiary, 1 szt
  • sol i pieprz, do smaku
  • czosnek, 2 zabki
  • smietana, 3 lyzki
  • olej, 3 lyzki
  • bazylia i ziola prowansalskie, szczypta
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. -pomidory parzymy i obieramy ze skorki,kroimy w drobna kostkę -cebule kroimy w bardzo drobna kosteczkę -na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy do niego cebule-delikatnie posolona,smażymy ok 3 minuty,następnie dodajemy posiekane pomidory i dusimy ok 10 minut -następnie dodajemy ok 0.5 litra zimnej wody i kostkę mięsną gotujemy ok 5 minut i dodajemy koncentrat pomidorowy -później dodajemy drobno posiekany czosnek wymieszany ze śmietaną i ziołami(-ja najpierw do mieszanki tej dodaje kilka łyżek gorącego sosu aby śmietana sie nie zważyła) -wszystko gotujemy ok 2-3 minut i doprawiamy do smaku sola i pieprzem -jeżeli lubi się gładkie sosy polecam całość zmiksować blenderem lub przelać przez drobne sitko Jeżeli ktoś lubi gęstszy sos do śmietany może dodać ok 1-2 łyżek mąki. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń