Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos serowy

Dodatki

Autor: Elifia

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4217

Dodano: 08.03.2008

Odsłon: 13238

Ten gęsty sos serowy zamieni brokuły lub smażone pieczarki w prawdziwe rarytasy!!!:)

Składniki

  • 1 łyżka margaryny
  • szalotka lub mała cebulka
  • 3/4 opakowania śmietany kremówki (150g)
  • 1/2 szklanki wody z gotowania warzyw
  • 2 małe pomidory
  • 20dag sera gorgonzola lub roquefort
  • 1-2 łyżki soku z cyryny
  • sól, pieprz
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pokroić ser. Szarlotkę obrać, pokroić drobno, poddusić na margarynie. Dodać wodę z gotowania warzyw i śmietanę, zagotować. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, miąższ pokroić w kostkę. Ser rozgnieść widelcem, dodać do sosu i wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Przybrać pokrojonymi pomidorami. Jeżeli chodzi o wodę z gotowania warzyw co podałam w składnikach to najlepiej, aby woda pochodziła z gotowania się 1 marchewki, 1 pietruszki, 1 pory i 1 selera :) Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń