Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos szafranowy

Dodatki

Autor: Jagna

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 1618

Dodano: 23.02.2009

Odsłon: 2851

Rewelacyjny sos do kazdego rodzaju ryby

Składniki

  • szafran, 2 lyzeczki
  • biale polwytrawne wino, 400 ml
  • smietana do gotowania, 200 ml
  • maka, 2 lyzki
  • woda
  • sol, pieprz, czerwona slodka papryka, zielona pietruszka
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagotowujemy wino z szafranem, czekamy az wino lekko odparuje.

  2. Dodajemy smietane, a z maki i wody robimy zagestnik. Zageszczamy sos.

  3. Dodajemy pozostale przyprawy wedlug uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jagna 28 kwietnia 2009 nie mam czego weryfikowac, kto jak kto ale ja chyba wiem jak robic moj sos szafranowy, a ze jest drogi to trudno, nie musze go sobie wydzielac na szczescie, a co do otrucia kogos czy zbiorowych halucynacji, to tez nie ma z tym problemu, czesto robie ten sos w restauracji w ktorej pracuje i nikt sie nie skarzyl.
Pozdrawiam
Jagna

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ivona 28 kwietnia 2009 Chyba coś ci się pomyliło.Czy na pewno chodzi o szafran ? Tej przyprawy nie używa się na łyżeczki (!) tylko na szczypty lub nitki.Pomijając fakt,że jest to najdroższa przyprawa świata,taką ilością-2 łyżeczki-można skutecznie spieprzyć każdą potrawę albo nawet podtruć kogoś (działa jak opiaty).Szafran oprócz tego,że nadaje piękną żółtą barwę,to jeszcze jest gorzki,więc zweryfikuj ten przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń