Do góry

Dodatki Przepis na:

* Sos wielkanocny *

Dodatki

Autor: karotka

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 259

Dodano: 21.03.2008

Odsłon: 6157

Sosik chrzanowo-śmietanowy na kilka sposobów: z siekanymi jajkami na twardo, dżemem porzeczkowym, ziołami.

Składniki

  • dobry gotowy chrzan, 1 słoiczek 300-400ml
  • gęsta śmietana 18-30% lub jogurt naturalny Grecki, 1/2 litra
  • majonez, kilka łyzek
  • siekane zioła: szczypiorek, koperek, pietruszka, kilka łyżek
  • cukier, pieprz, sól, curry, do smaku
  • dżem niskosłodzony z czarnej porzeczki, 2-3 łyżki
  • jajka na twardo, najlepiej przepiórcze
  • musztarda, do smaku
  • mielone orzechy włoskie lub pistacjowe, 3-4 łyżki
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Chrzan połączyć ze śmietaną i doprawić do smaku. Podzielić na części i połączyć z odpowiednimi dodatkami. W ten sposób otrzymamy kilka różnych sosów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń