Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos z kiełbasy.

Dodatki

Autor: Barbarelka36

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 352

Dodano: 05.11.2008

Odsłon: 22434

Sos ów bardzo szybko się robi, jest aromatyczny i pyszny. Można podawać z makaronem, ziemniakami, kaszą czy ryżem.

Składniki

  • kiełbasa zwyczajna (jarmarczna, śląska), 4 szt, długości 25-30 cm
  • majeranek - szczypta, roztartego w palcach, cebula, 1 szt
  • mąka, 3 łyżki
  • przyprawa typu vegeta, lub kostka np. mięsna, do smaku
  • smalec, ok. łyżki stołowej
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kiełbasę przekrajamy wzdłuż, potem na pół, na części ok 10 cm. Smażymy na smalcu, najpierw płaską stroną, dosyć mocno przysmażając, potem po drugiej stronie. Wyjmujemy z patelni. Na tłuszcz wrzucamy drobno posiekaną cebulę, szklimy. Potem sypiemy mąkę, dokładnie rozprowadzamy z cebulką i podlewamy wodą (przegotowaną, zimną) do ilości pożądanego sosu. Doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy na małym ogniu, aż kiełbasa skruszeje. Podajemy z ziemniakami, makaronem, kaszą czy ryżem. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Barbarelka36 22 grudnia 2009 :) Owszem, zgadza się, ale zazwyczaj dobre jest niezdrowe i wysokokaloryczne... Takie życie! :) Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!

20 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tegez 22 grudnia 2009 ogólnie smaczne lecz troszkę wysokokaloryczne. Pozdrawiam.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń