Do góry

Przekąski Przepis na:

SOS ŻURAWINOWY

Przekąski

Autor: irma

Przepisów i artykułów: 203 Ocena: 3507

Dodano: 22.12.2011

Odsłon: 7128

Sos żurawinowy z nutą imbiru i pomarańczy, to idealny dodatek do pieczonego boczku,schabu czy kaczki.Można podawać go na ciepło i na zimnoPolecam.

Składniki

  • 20 dkg. żurawiny
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 3-4 łyżki czerwonego wina
  • łyżeczka soku z cytryny
  • imbir, cynamon, sól i cukier do smaku
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żurawinę miksujemy i przekładamy do rondla, podlewając niewielką ilością wody. Dusimy na małym ogniu, dodając wino, sok z cytryny, skórkę z pomarańczy i resztę przypraw do smaku. Należy uważać, aby nie przesłodzić sosu.Sos powinien być gęsty i lekko kwaskowaty. Przełożyć do sosjerki i postawić na świątecznym stole. Życzę SMACZNEGO i Wesołych Świąt!

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jakub26 21 kwietnia 2013 zostawiam "kciuka" i zabieram do swojej książki

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 02 stycznia 2012 Rewelacja - czegoś takiego jeszcze nigdy nie robiłam,koniecznie do zrobienia w najbliższym wolnym czasie. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń