Do góry

Dania główne Przepis na:

SOSIK Z ŁOPATKI WIEPRZOWEJ

Dania główne

Autor: POMPOLINA

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 687

Dodano: 17.09.2010

Odsłon: 8528

pyszny sos który można podać z ziemniakami, makaronem czy kluskami ślaskimi. PYCHOTKA

Składniki

  • łopatka wieprzowa, 1 kg
  • cebula, 1 szt
  • koperek posiekany, 2 łyżki
  • mąka, 4 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa maggi
  • oliwa
  • ZIMNA WODA, 1 litr
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. mięso dokładnie płuczemy i kroimy (ja kroje w grubą kostke ale mozna tez pokroić w paski)

  2. na dobrze rozgrzaną oliwe wrzucamy mięsko i podpiekamy aż bedzie brązowe, dodajemy cebulkę pokrojona w piórka

  3. gdy mięso bedzie podpieczone posypujemy je dobrze mąką , dokładnie mieszamy i znowu smażymy aż maka sie troszkę przypiecze.

  4. gdy mąka bedzie już przypieczona zalewamy wszystko zimna woga i dobrze mieszamy aby nic nie przywierało do dna garnka.

  5. doprawiamy wszystko przyprawami.

  6. gdy sosik nam zgestnieje dusimy wszystko pod przykryciem az miesko bedzioe miękkie.

  7. 10 minut przed koncem gotowania dodajemy koperek

  8. SMACZNEGO:)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń