Do góry

Dania główne Przepis na:

Spagetti brokułowo - czosnkowe

Przepis dnia 2008-06-26
Dania główne

Autor: kaha

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 116

Dodano: 25.03.2008

Odsłon: 15272

Bardzo szybkie i pyszne spaghetti.

Składniki

  • makaronu spaghetti (raczej grubszego), 250 g
  • brokuł, 1 szt
  • czosnek, 4, 5 ząbków
  • śmietana 18%, 500 ml
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • masło do smażenia
  • łyżeczka oliwy do gotowania makaronu
  • świeża pietruszka
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Brokuł umyć, podzielić na bardzo małe różyczki, odrzucając łodygi. Wrzucić na rozgrzane masło, lekko posolić i smażyć do miękkości (może być nawet leciutko zrumieniony). Na patelnię wycisnąć obrany czosnek, podsmażyć delikatnie (uważać, żeby nie zgorzkniał).Całość zalać śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować chwilę, żeby śmietana się zredukowała.W trakcie przygotowania sosu, w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy ugotować spaghetti (al dente).Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem brokułowo-czosnkowym. Podawać z lampką białego wina.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pablopicasso 15 stycznia 2010 Jestem ciekawy tego przepisu spróbuje i ocenie

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń