Do góry

Dania główne Przepis na:

Spagetti carbonara

Dania główne

Autor: Paula80

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 61

Dodano: 12.07.2009

Odsłon: 2513

tanie i szybkie danie

Składniki

  • boczek gotowany, 4-5 plastrów ok.1 cm
  • jajko, 1 szt
  • ser żółty(jaki kolwiek masz pod ręką), ok.10 dag
  • śmietana, ok.szklanki
  • makaron
  • białe wino lub vermuth, ok.1/2 szkl.
  • pieprz ,sól
  • gałka muszkatołowa starta
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Boczek pokrój w kosteczke(oczywiście trzeba odkroić gruba skórę i wyrzucić) i powolutku smaż na patelni .Dobrze by było żeby patenia była dość duża. W osobnym naczyniu wlej śmietanę, dodaj jajko i zetrzyj ser na tarce na dużych oczkach,wszystko wymieszaj-wedle uznania moża dolać troszkę więcej śmietany czy też więcej sera. Ja lubie żeby nie było ani za gęste ani za rzadkie. Dodać do smaku pieprz i sól. Odstawić.

  2. W międzyczasie należy podlać boczek winem i dobrze wymieszać ,poczekać aż wino odparuje. Ugotować makaron al dente, odcedzić i wrzucić na patelnie z boczkiem- wymieszać. Następnie zgasić ogień ( jest to bardzo ważne ponieważ może sie zrobić z tego po prostu jajecznica-a tego nie chcemy) pod patelnia i wlać na to wszystko śmietanę z jajkiem i serem. Wszystko energicznie wymieszać do momentu aż składniki dobrze się połączą ze sobą. Podawać z posypaną gałką muszkatołową oraz dobrym białym winem .

  3. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pablopicasso 15 stycznia 2010 Nie ma nic lepszego jak spagetti carbonara polecam, palce lizac mmmm

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

omlecik120 19 września 2009 świetnie opisalas proces przygotowania ! mniamniusnie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń