Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti bolognese

Dania główne

Autor: gvlba

Przepisów i artykułów: 118 Ocena: 1475

Dodano: 04.12.2009

Odsłon: 9565

Idealnie się nadaje na kolację z przyjaciółmi,do tego lampka czerwonego wina i sukces murowany.

Składniki

  • makaron bucatini (gróbe spaghetti), opakowanie
  • mięso mielone- najlepiej wołowe, pół kilo
  • cebula, 1 duża
  • czosnek, 3 ząbki
  • pomidor, 6
  • młay przecier pomidorowy
  • czerwone wino, pół lampki
  • parmezan
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebule kroimy w piórka,czosnek w płatki i lekko podsmażamy, do tego dodajemy mięso mielone,mieszamy razem i dusimy ok 10 min podlewając winem.Z pomidorów ściągamy skórkę,kroimy na kawałki,następnie przecieramy na papkę,do tego dodajemy przecier pomidorowy oraz bazylie,oregano i pieprz.Sos pomidorowy dodajemy do mięsa,mieszamy i dusimy ok 20 min.W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody.Makaron gotujemy al dente odcedzamy i dodajemy do tego sosik.Mieszamy,na wierzch sypiemy parmezanem.

  2. Może tak podane spaghetti nie wygląda wspaniale ,ale tak na prawdę jedzą Włosi,po prostu mieszają sos z makaronem w jednym garnku

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

emilcia50 10 grudnia 2009 mniam :) ps moje spaghetti tez tak wyglada , najlepiej smakuje pomieszane ;)

19 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amela 05 grudnia 2009 dobry przepis, ale mała poprawka - buccatini to nie spaghetti, tylko długi makaron z dziurką w środku , bucca - to dziura po włosku i stąd nazwa, w Twoim przepisie brakuje oliwy z oliwek, bez której nie zrobisz sosu bolognese, ani żadnego innego po włosku. Oliwa z oliwek oczywiście extra vergine i przysmażony na niej czosnek to baza sosów włoskich do makaronów

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gvlba 04 grudnia 2009 Dziękuje za podpowiedz,napewno będe pisała w osobnych okienkach.A jeśli chodzi o pomidory to powinno ich byc 6 i mały przecier pomidorowy

19 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 04 grudnia 2009 Włosi dodają także marchew i seler do bolognese ;) PS. ile tych pomidorów? Taka mała prośba... Czy mogłabyś pisać każdy składnik w osobnym okienku, tak jak się powinno? Wtedy wszystko się mieści... :) pozdrawiam!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń