Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti bolognese trochę inaczej

Dania główne

Autor: Armidia

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 321

Dodano: 18.02.2008

Odsłon: 4515

Spaghetti bolognese dla trochę bardziej wybrednych.

Składniki

  • Makaron spaghetti -10 dkg na osobę
  • Mięso mielone z indyka - 25 - 30 dkg
  • Sos w proszku do spaghetii bolognese - 1 opakowanie (np. Knorr)
  • Pieczarki - 5 średniej wielkości
  • Duży pomidor lub dwa średnie
  • Parmezan lub inny żółty ser starty
  • Kilka piórek szczypiorku
  • oliwa
  • Sól, pieprz, gotowa mieszanka ziół do spaghetti
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie bez oliwy – jeśli dodacie oliwy, sos nie będzie dobrze przylegał makaronu ! Z tego samego powodu nie przelewajcie go również zimną wodą po ugotowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mielone mięso, smażymy 5-7 minut na średnim ogniu. Zlewamy oliwę z patelni, doprawiamy mięso solą, pieprzem i mieszanką ziołową do spaghetti, dokładnie mieszamy. Sos w proszku do spaghetti bolognese rozprowadzamy w 300 ml wody (a nie w 250 ml jak jest podane na opakowaniu), wlewamy do usmażonego mięsa, dusimy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie na maśle podsmażamy pokrojone na kawałki pieczarki. Ze sparzonych pomidorów zdejmujemy skórkę, kroimy je na ćwiartki, wykrawamy pestki, a pozostały miąższ kroimy w grubą kostkę. Do uduszonego mięsa wrzucamy podsmażone pieczarki i pokrojone pomidory, mieszamy, podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty, żeby składniki równo się podgrzały. Do sosu dodajemy ugotowany makaron, chwilę podgrzewamy na patelni, dokładnie mieszamy, wykładamy na talerze, posypujemy odrobiną posiekanego szczypiorku i parmezanem lub innym startym żółtym serem. Doskonale smakuje z czerwonym półwytrawnym winem. Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Inezz 08 czerwca 2010 Tez dodalam cebule i czosnek i powiem ze przepis bardzo dobry, dodaje do ulubionych bo na pewno jeszcze kiedyś go wykorzystam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń