Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti carbonarra

Dania główne

Autor: terion

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 5

Dodano: 11.01.2009

Odsłon: 2260

Szybkosc, prostota, smak

Składniki

  • makaron spaghetti, oklo 300 g
  • slodka smietanka 30%, 400 ml
  • boczek (niezbyt tlusty), okolo 250 g
  • przyprawy (sol, pieprz, oregano, swieza bazylia)
  • zoltko kurzego jaja, 1
  • parmezan (lub inny tarte twarde sery), wg wlasnego upodobania
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W jednym garnku gotujemy makaron, standardowo procz soli i oleju do wody wsypuje oregano (makaron zmienia kolo na zielonkawy i przejmuje nieco smaku) . Na 2 gazie w duzej i glebokiej patelni podpiekamy pociety na niezbyt drobne kawaleczki boczek, gdy boczek jest juz ladnie zarumieniony (jesli wytopilo sie duzo tluszczu mozemy go odlac, smietana jest wystarczajaco tlusta) wlewamy do tego smietane. Na wolnym ogniu redukujemy caly czas mieszajac tworzacy sie sos smietanowy. Dodajemy do smaku pieprzu. Gdy sos nam sie juz ladnie zredukowal trzemy troche parmezanu (lub dodajemy tarte twarde sery) co powoduje zgestnienie sosu. odstawiamy patelnie z ognia, odcedzamy makaron (dokladnie) i wrzucamy go do patelni (mozemy polozyc ponownie patelnie na gazie). Gdy wszystko mamy juz wymieszane zdejmujemy patelnie z ognia wbijamy zoltko i mieszamy ponownie (zoltko nie powinno sie sciac). Makaron wykladamy na talerze dekorujac swieza bazylia i zasypujac z gory parmezanem, ktory na cieplym posilku zacznei sie rozplywac. Do pelnego radowania sie potrawa polecam lamke wina - tu wedle smaku mozna stosowac biale lub czerwone. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: carbonarra

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mario11 29 maja 2009 popieram innych odnosnie smietany i wina l

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

drdeath4 24 stycznia 2009 smietane dodaje sie w\g uznania i pametajmy o szklance bialego wytrawnego wina (bez bazylii i oregano)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

chiara 17 stycznia 2009 witam z tego co wiem to taie spaghetti robi sie bez smietany i calym jajkiem kurzym a dodaje sie jeszcze cebulke

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

chiara 17 stycznia 2009 witam z tego co wiem spaghetti ala carbonarra robi sie bez smietany tylko z calym jajkiem kurzym,boczkiem i cebulka

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń