Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti po sycylijsku

Dania główne

Autor: Elifia

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4323

Dodano: 05.03.2008

Odsłon: 5621

Spaghetti po sycylijsku to pomysł na pożywny, łatwy do przyrządzenia posiłek i pewną odmianę w jadłospisie ;-)

Składniki

  • 75 dag spaghetti
  • sól
  • Sos:
  • 6 pomidorów
  • 3 zielone papryki
  • 1 puszka filetów anchois
  • 3 łyżeczki kaparów
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 15 dag zielonych oliwek bez pestek
  • 3-4 łyżeczki siekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki oleju
  • sól, pieprz
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, przekroić, usunąć pestki, a miąższ rozdrobnić. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paseczki. Filety anchois posiekać.

  2. W garnku rozgrzać olej. Obrany i lekko rozgnieciony czosnek zrumienić na oleju i wyjąć. Do garnka włożyć posiekane anchois i chwilę dusić. Następnie dodać paprykę, pomidory i dalej dusić na małym ogniu około 30 minut. Pod koniec duszenia dodać oliwki, kapary i natkę. Jeśli trzeba, doprawić solą i pieprzem.

  3. W osolonej wodzie ugotować spaghetti na półmiękko, odcedzić, przełożyć na talerze w polać sosem. Podawać gorące. RADA: Po ugotowaniu makaronu, bezpośrednio po odcedzeniu, dobrze jest dodać nieco oliwy lub oleju. Dzięki temu makaron nie będzie się sklejał, a sos dobrze przylegnie do klusek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ivona 25 czerwca 2009 Rada rzeczywiście jest beznadziejna.Efekt odwrotny do opisanego .Sos spłynie po śliskim od oliwy makaronie.A jak się miał skleić to zrobił to w czasie gotowania,bo nie był włoski tylko Lubella czy jakiejś tam Babuni.... A poza tym za słono ...anchois,kapary i oliwki to zdecydowanie za dużo.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mario11 29 maja 2009 przepis na 3 beznadziejne rady zle wykonanie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amela 09 października 2008 olej???????????????nigdy w życiu! JeÅ�li "uprawiasz" wÅ�oskÄ� kuchniÄ�, to kup dobrÄ� oliwÄ� z oliwek. To podstawa włoskich potraw.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń