Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti po sycylijsku

Dania główne

Autor: Armidia

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 321

Dodano: 25.03.2008

Odsłon: 3736

Makaron pachnący słońcem, doskonały na kolację z białym winem.

Składniki

  • Makaron spaghetti - 10 dkg na osobę
  • Puszka tuńczyka w oliwie
  • Dojrzałe pomodory - 3 sztuki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Starta skórka z połowy cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotować spaghetti al dente w dużej ilości osolonej wody. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, miąższ pokroić w kostkę. Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić widelcem, czosnek przecisnąć przez praskę, po czym przesmażyć go na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać do niego tuńczyka i pomidory. Całość smażyć na wolnym ogniu przez około 5-7 minut, po czym dodać ugotowane spaghetti, dokładnie wymieszać i smażyć na małym ogniu jeszcze 2 minuty. Wszystko doprawić solą i pieprzem, ponownie dobrze wymieszać. Przełożyć na ogrzane talerze, posypać natką pietruszki i startą skórką cytrynową. Doskonale smakuje z białym wytrawnym winem. Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń