Do góry

Dania główne Przepis na:

spaghetti z frutti di mare

Przepis dnia 2009-11-02
Dania główne

Autor: amela

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 29

Dodano: 29.10.2009

Odsłon: 14925

Wedlug przepisu przywiezionego z Włoch. Jego prostota wykonania, jednocześnie wykwintność ,elegancja i znakomity smak mówią same za siebie.

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. .Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej ząbki czosnku, po zrumienieniu - usuwamy.

  2. Oczywiście najlepsze byłyby świeże owoce morza, ale o te u nas trudno, więc dopuszczamy mrożone. Nie mogą to być tednak jakieś tanie mieszanki, lepiej zapłacić więcej i kupić coś dobrego.Rozmrażamy owoce morza, wrzucamy do patelni z oliwą, trochę podsmażamy,potem dolewamy nieco wody i pokrojonego w kosteczkę pomidowra,dusimy pod przykryciem z natką pietruszki, dodajemy też nieco soli. Ma się utworzyć aromatyczny sosik, nie dopuszczamy, aby wyparował.To wszystko. Nie dodajemy nic więcej.

  3. Gotujemy spaghetti al dente, odcedzamy i wrzucamy do patelni z sosem.Mieszamy energicznie.GOTOWE!

  4. Podajemy z białym wyrawnym winem.

  5. Smacznego, pychota!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madziak 08 października 2010 amela danie bardzo pyszne, dodałam ciut mniej oliwy, delikatnie doprawiłam, mój chłopak był zachwycony :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gosia799 25 czerwca 2010 Super jest to spaghetti. Robiłam je już wczesniej, a dziś znów mam zamiar je zrobić. Dzięki za fajny przepis;)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gosia799 25 czerwca 2010 Super jest to spaghetti. Zrobiłam kiedyś i było pyszne. Dziś mam znów zamair je zrobić. Dzięki za fajny przepis.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amela 03 marca 2010 Ni nie trzeba dodawać, sosik jest sam w sobie super, jeśli lubisz, wszystko połącz z wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym - przysmażony czosnek na oliwie z oliwek + dobre pomidory bez skórki, bazylia świeża. Gotować, aż odparuje.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sylwiaredlicka 01 marca 2010 mozna do tego dodac cos zeby powstal jakis fajny sosik do tego?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

AvaGardner 30 października 2009 uwielbiam owoce morza, ale osobiscie uzylabym makaronu linguini raczej no i jezeli uzywamy krewetek to raczej dlugo nie dusimy bo krewetki wymagaja max 3-4min na patelni.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagodka213 30 października 2009 Pycha. Znakomite danie na kolacje we dwoje, gdyz owoce morza to tzn afrodyzjak mniam mniam

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń