Do góry

Dania główne Przepis na:

Sprofanowane risotto

Dania główne

Autor: Poziomka

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 5464

Dodano: 18.03.2008

Odsłon: 4664

Nazwa dania mówi sama za siebie

Składniki

  • posiekana połówka dużej cebuli
  • bulion (warzywny lub z kurczaka - doskonale się nada ten z przepisu na bulion chiński), 500 ml
  • oliwa, 3-4 łyżki
  • białe wytrawne wino, 1 kieliszek
  • ryż do risotto (np. arborio), 1 szklanka
  • szynka wieprzowa (surowa), ok 500 g
  • Kalafior, 5-6 różyczek
  • połówka średniej cukinii
  • 5-6 pieczarek
  • połówka cytryny
  • kawałek obranego korzenia imbiru
  • starty parmezan, 2 łyżki
  • świeżo mielone sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • listki mięty do dekoracji
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Imbir przeciskamy przez praskę do czosnku, albo drobno siekamy. Szynkę kroimy na cienkie, średniej długości paseczki, skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny, dodajemy 2 łyżki wina, imbir, posypujemy ziołami, solą i pieprzem, dodajemy trochę oliwy - dokładnie mieszamy, tak aby całe mięso było w marynacie (można ją również przygotować w głębokim talerzu i do niej wyłożyć mięso i wymieszać). Odstawić mięso na min. 20 min do lodówki. W garnku rozgrzać ok. 2-3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać ryż i chwilę poddusić, aż będzie przezroczysty. Dodać wino, podgotować, żeby wyparowało (od czasu do czasu wszystko mieszamy, by nie przywierało do dna). Dodać łyżkę wazową bulionu i gotować na wolnym ogniu, w razie potrzeby dolewając bulionu. Na patelni przesmarzamy szynkę. Rożyczki kalafiora blanszujemy w gorącej wodzie, po odcedzeniu dzielimy na mniejsze kawałki, cukinię obieramy i kroimy w drobną kostkę, umyte pieczarki kroimy na ćwiartki. Warzywa wrzucamy do garnka z risottem, podduszamy, pod koniec gotowania dodajemy szynkę i parmezan. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dekorujemy listkami mięty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń