Do góry

Przekąski Przepis na:

Śródziemnomorski chleb ziołowy z oliwkami

Przekąski

Autor: Mateusz15

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 2173

Dodano: 10.01.2010

Odsłon: 5196

Pyszny chleb o wspaniałym zapachu ziół. Idealnie komponuje się z serem Camembert.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzać, wlać do miseczki, dodać drożdże i cukier. Wymieszać. Wsypać 6 łyżek mąki i wyrobić na gładkie, odstające od ręki ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.

  2. Z cytryny zetrzeć skórkę. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Zagarnąć łopatką na środek miski. Dodać wyrośnięte ciasto i pozostałe składniki z wyjątkiem oliwek. Miksować hakami około 3 minut do uzyskania gładkiego ciasta (jeśli ciasto jest klejące dodać mąki).

  3. Ciasto wyrabiać rękami w misce, aż pojawią się pęcherzyki powietrza (około 20 minut). Wgnieść delikatnie w ciasto pokrojone na drobne kawałki oliwki.

  4. Ciasto rozłożyć do trzech foremek (keksowych) o długości 25-30 cm. Pozostawić na 50 minut do wyrośnięcia.

  5. Posmarować chleb białkiem i piec około 30 minut w 160 stopniach (termoobieg), 190 stopni (bez termoobiegu).

  6. Przepis pochodzi z książki "Sztuka przyprawiania potraw". Umieszczam go po mojej modyfikacji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Teklunia 11 kwietnia 2015 W/wym. przepis jest chyba na 1 keksówkę chleba a nie na 3 jak piszesz w przepisie.Z 400 - 450 g mąki nigdy nie upieczesz 3 keksówek chleba.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

usiala 10 stycznia 2010 pycha chlebuś....oj zjadłabym kromeczkę z masełkiem :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń