Do góry

Dania główne Przepis na:

staropolski bigos

Dania główne

Autor: summer

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 87

Dodano: 23.11.2007

Odsłon: 34883

bigos

Składniki

  • 1,5 kg mięsa z dziczyzny z kośćmi (może być także wołowe, wieprzowe lub inne, aby nie z drobiu domowego)
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 20 dag kiełbasy
  • 15 dag smalcu lub stopionego sadła z dzika
  • 2 kg kapusty kwaszonej
  • 2 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 2 dag suszonych grzybów
  • 5 dag suszonych śliwek
  • sól
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • liść laurowy
  • majeranek
  • Pieprz ziołowy
  • Papryka słodka
  • 2 ząbki czosnku
  • koncentrat pomidorowy
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z kapusty odlać sok, zalać wrzątkiem, dodać sól i przyprawy, gotować. Wrzucic przetarta marchew. W międzyczasie zalać suszone śliwki przegotowaną wodą aby zmiękły. Osobno w małej ilości wody gotować suszone grzyby, uprzednio namoczone. Mięso posolić, obrumienić na patelni na smalcu, przełożyć do rondla i dusić podlewając małą ilością wody. Gdy zmieknie wrzucic do kapusty razem z grzybami i sliwkami. Lekko podsmażyć boczek i kiełbasę, pokroić w paski i również wrzucić. Wymieszać z łyżką koncentratu pomidorowego. Całość gotować przez ok 40 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ucharka 10 grudnia 2008 ja dodaje przecieru i nie narzekam
gotuje jednak znacznie dluzej- bigos to zajecie na caly dzien
"staropolski" ?? nazwa jak nazwa, kto dzis gotuje z dawnych przepisow? chyba nikt, tak jak czas nie stoi w miejscu, zmieniaja sie przepisy
w koncu zazywamy cos pizza, czy kebabem, mimo ze to"cos "absolutnie owych tradycjonalnych potraw-wloskiej czy tureckiej niczym nie przypomina:)
pozdrowienia dla kucharzy "za dyche"

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alin 10 grudnia 2008 Każdy robi bigos, jak umie. Koncentrat pomidorowy to można dać do słodkiej kapusty, a nie do kiszonej. Poza tym w bigosie musi być dużo mięsa (różnego). Jeśli chodzi o wino, to mi najbardziej smakuje bigos, do którego dodam wina białego, a nie czerwonego. A tak na prawdę najlepszy bigos mi wyszedł, jak dodałam sake. A moja bratowa robi bigos z rodzynkami i orzechami włoskimi - też dobry!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pumcia 25 listopada 2008 Dodanie wina czerwonego,wytrawnego,sprawia,ze bigos "nie siedzi" na zoladku.Macie wszyscy racje,ten przepis jest do wyrzucenia

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń