Do góry

Desery Przepis na:

stefanka na herbatnikach

Desery

Autor: Ewaaa

Przepisów i artykułów: 687 Ocena: 14537

Dodano: 18.03.2014

Odsłon: 45513

Pyszne, tanie i bez pieczenia. Do masy możemy dodać 2 łyżki rumu lub parę kropel aromatu rumowego. Doskonałym dodatkiem będą również bakalie.

Składniki

  • 32 sztuki herbatników typu petitki
  • 1 litr mleka
  • 1 i 1/4 szklanki kaszy manny
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 250 gramów masła lub margaryny
  • polewa czekoladowa (na profilu lub na blogu)
  • garść wiórków kokosowych do posypania
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć herbatnikami. Litr mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym, masłem, wsypywać stopniowo kaszę mannę, gotować do zgęstnienia, dodać kakao, dobrze wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać powierzchnię, przykryć pozostałymi ciastkami.

  2. Ciasto odłożyć do schłodzenia, polać polewą czekoladową, posypać wiórkami, wstawić do lodówki na kilka godzin.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (50)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KANIA 03 kwietnia Stefanka wyszła suuuuuper!
Wszystko jednak ładnie się połączyło.
Dziękuję i pozdrawiam
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 24 marca A moja wyszła wyśmienita,pięknie się kroi,jest smaczna i taka sama jak na zdjęciu,nawet foremkę mamy jednakową ,fakt przypomina trochę budyń czekoladowy -) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KANIA 22 marca Zrobiłam taką Stefake dzisiaj pierwszy raz (właśnie stygnie)mam jednak pytanko ponieważ nie wiem czy dobrze ją zrobiłam.
Gdy nakładałam już masę na ciastka to ciężko było mi ją rozsmarować ponieważ nie miałam z niej dość jednolitej masy tylko takie 'kawałki glutów', do których nawet ciastka nie chciały się przykleić.
Dlatego martwię się czy zbyt długo nie gotowałam kaszy i czy teraz to się ładnie połączy jak wystygnie aby nadawało się do krojenia.
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 3 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 22 marca Ewcia ja też dzisiaj zrobiłam i czekam jak wystygnie,poleję polewą i do lodówki,a wieczorem sprawdzimy.Tak dawno robiłam,że już nie mogę się doczekać żeby spróbować -) Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

crazyrita 22 marca Nie ukrywam ze założyłam dzisiaj to konto aby oddać hold twojej stefance :-)nawet taki antytalent kulinarny jak ja sobie z nią poradził.mam nadzieje ze będzie smakowała równie dobrze jak wygląda:-) póki co "leżakuje"w lodowce. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Archie 21 marca Królewno skąd Ty bierzesz tyle pyszności którymi nas tu obsypujesz. Odpowiedzi: 3 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 21 marca Pyszne,szybkie i bez pieczenia,takie najbardziej są przydatne dla zaganianych:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Channah 21 marca Smakowicie wyglada,poprosze o kawalek do kawki:) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń