Do góry

Dania główne Przepis na:

Stek w sosie pieprzowym

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20683

Dodano: 20.01.2009

Odsłon: 4966

Stekiem w sosie pieprzowym zachwyci się każdy mężczyzna :)

Składniki

  • czarny pieprz, 3 łyżki ziaren
  • 8 filetów z polędwicy wołowej
  • oliwa
  • 1/2 cebuli
  • czysta wódka, 30 g
  • czerwone wino, 50 g
  • rozrobiony sos mięsny z torebki, 50 g
  • gęsta śmietana 18%, 10 dag
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Krok pierwszy Na suchą, zimną patelnię o wyższych brzegach wsyp całe ziarenka pieprzu. Następnie pokrusz je rozgniatając dnem szklanej miski (dzięki wykorzystaniu miski pieprz nie będzie podskakiwał i rozsypywał się po całej kuchni). Pieprz możesz też utłuc w moździerzu, uważając aby nie pokruszyć go zbyt drobno. Krok drugi Pieprz przesyp na płaski talerz. Kotlety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Każdy kotlecik ugnieć ręką (z obu stron) nadając mu jednocześnie zgrabny kształt. Następnie opanieruj w przygotowanym kruszonym pieprzu. Na patelnię wlej oliwę, rozgrzej, ale nie za mocno, aby mięso nie przypaliło się natychmiast. Krok trzeci Na oliwie kładź kotlety i smaż z każdej strony po minucie. Gotowe przełóż na talerz, a tłuszcz po smażeniu zlej, jednak patelni nie myj. Wsyp na nią resztę pokruszonego pieprzu, dodaj drobno posiekaną cebulę. Krótką chwilę podsmażaj na dużym ogniu. Następnie podlej wódką i winem, dodaj sos mięsny. Wymieszaj. Krok czwarty Powstały sos zaciągnij śmietaną, a gdy się zagotuje, włóż doń kotlety. Po minucie przewróć i duś tak długo, jaki efekt pragniesz osiągnąć : jeśli steki mają być krwiste - krócej, wysmażone - nieco dłużej. Podawaj z ryżem lub makaronem. Odpowiednie będą też ziemniaki oraz porcja kruchej sałaty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń