Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne połączenie tuńczyka w pikantnej oprawie z delikatnym, słodko - kwaśnym sosem z owoców kiwi. Całość dopełniają brokuły posypane wędzonym serem owczym. Danie jest zdrowe i pożywne oraz pozwala na pobudzenie wszystkich kubków smakowych :)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 196
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 196
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Składniki
Steki z tuńczyka nacieramy oliwą z oliwek, oprószamy solą morską, płatkami chili i pieprzem syczuańskim. Tak zamarynowane ryby odstawiamy na około 25 - 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos z kiwi. Owoce obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia, dodajemy jogurt naturalny, ksylitol i szczyptę soli. Wszystko miksujemy na jednolitą oraz gładką masę. Sos schładzamy delikatnie w lodówce.
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy al dente z osolonej oraz delikatnie posłodzonej wodzie. Steki z tuńczyka smażymy na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej około 1,5 minuty z każdej strony lub podpiekamy je z obu stron na grillu elektrycznym.
Usmażone steki wykładamy na talerze i podajemy z sosem z kiwi oraz brokułami posypanymi startym serem owczym.
Życzę smacznego! :)