Do góry

Desery Przepis na:

Stollen, czyli strucla bożonarodzeniowa

Desery

Autor: monialubi

Przepisów i artykułów: 155 Ocena: 863

Dodano: 22.12.2016

Odsłon: 341

W niemieckich sklepach przed Bożym Narodzeniem można kupić najróżniejsze rodzaje tego ciasta - marcepanowe, orzechowe, makowe. U mnie klasyka - owoce kandyzowane, rodzynki, migdały i marcepan. Posypany grubą warstwą cukru pudru.

Składniki

  • Ciasto: 300g mąki pszennej typu 550
  • 200g mąki pszennej typu 405
  • 1 kostka świeżych drożdży (42g)
  • 50g cukru
  • 100ml ciepłego mleka
  • 50g masy marcepanowej
  • 2 jajka
  • 125g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Nadzienie: 250g rodzynek
  • 50g siekanych migdałów
  • po 50g pokrojonej skórki kandyzowanej cytrynowej i pomarańczowej
  • 50ml rumu
  • 4 krople olejku migdałowego
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • po 1 łyżeczce startej skórki cytrynowej i pomarańczowej
  • Dodatkowo: 200g płynnego masła do smarowania
  • 125g cukru pudru do posypania
> 6 os. > 60 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. Obydwa rodzaje mąki wymieszać i wsypać do miski, pośrodku zrobić dołek. Wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru i podlać 3-4 łyżkami ciepłego mleka. Posypać lekko mąką. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

  2. Masę marcepanową pokroić na małe kawałki. Razem z jajkami, miękkim masłem i solą dodać do zaczynu. Potem dodać resztę cukru i mleka. Zagnieść jednolite ciasto. Ponownie przykryć ścierką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.

  3. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 2-3 centymetrów i wysypać na wierzch wymieszane bakalie. Całość zagnieść, aby bakalie połączyły się dobrze z ciastem. Ponownie odstawić przykryte na 1 godzinę do wyrośnięcia.

  4. Potem rozwałkować ciasto na prostokąt i złożyć, pomagając sobie drewnianą łyżką, tak aby powstała strucla.

  5. Blachę wysmarować masłem i położyć na niej stollen. W razie potrzeby poprawić kształt i ponownie zostawić przykryte do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

  6. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Wstawić stollen i piec ok. 60 minut. Po 20 minutach pieczenia posmarować płynnym masłem, piec dalej i po kolejnych 20 minutach znów posmarować masłem i piec ostatnie 20 minut.

  7. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i posmarować resztą płynnego masła. Ostudzić. Posypać połową cukru pudru. Zawinąć w folię aluminiową i pozostawić na noc (albo dłużej). Przed podaniem posypać resztą cukru pudru.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń