Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1824
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1824
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Masa makowa: Mak gotować w mleku z wodą przez ok. 3 godziny, wystudzić, zmielić trzykrotnie. Dodać cukier, roztopione masło, pokrojone suszone morele oraz kilka kropli olejku migdałowego. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą. Całość dobrze wymieszać.
Ciasto: Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier i część mąki. Sporządzić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Do dojrzałego zaczynu dodać żółtka, jajko i resztę mąki. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodzić od ręki, w trakcie dodać jeszcze roztopione masło. Gotowe, wyrobione ciasto ponownie zostawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować i ułożyć na nim masę makową. Całość zwinąć w wałek, zlepić brzegi. Strucle włożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Piec godzinę, w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Upieczone ciasto można polukrować lub polać czekoladą, w zależności od preferencji. Smacznego :))