Do góry

Desery Przepis na:

Strucla z makiem

Przepis dnia 2008-12-28
Desery

Autor: socharena

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 561

Dodano: 09.12.2008

Odsłon: 11593

Tradycyjne ciasto na naszym świątecznym stole- przygotowywane zawsze przez moją mamę.

Składniki

  • Ciasto:mąka ,, 3 szklanki
  • drożdże,, 5 dag
  • cukier,, 4 łyżki
  • mleko,, 1 szklanka
  • jajka,, 2
  • masło,, 1/2 kostki
  • Masa makowa:
  • mak- zmielony,, 1 szklanka
  • budyń waniliowy,, 1
  • margaryna(masło),, 1 łyżka
  • Bakalie (rodzynki, skórka pomran.migdały), 1 szklanka
  • żółtko,, 1
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać. 4 łyżki wymieszać z rozkruszonymi drożdżami, łyżka cukru i letnim mlekiem, przykryć i pozostawic w ciepłym miejscu do wyrosnięcia. Do rożczynu dodać jajka, pozostałą mąkę i cukier, stopione masło oraz skórkę startą z cytryny. Wyrobić ciasto i odstawić , żeby wyrosło. Sproszkowany budyń połączyć z mlekiem, rozmiękczonym masłem- 1 łyżka i żółtkiem, i z cukrem-3 łyżki.Dodać mak- zmielony ,łyżkę miodu( choć niekoniecznie), i bakalie. Mieszając, masę tę zagotować. Ciasto rozwałkować na stolnicy wysyp. mąką na prostokąt o grub. 1 cm.Ostudzoną masę makową równomiernie rozprowadzić na cieście.Dłuższe bokizawinąć do środka, całość zwinąć w rulon. Struclę włożyć do wysm. formy i odstawić do wyrośnięcia(ok. pół godz.).Piec w piekarniku do 200st.C ok.30 min. Jeszcze ciepłą posmarowac lukrem(cukier puder-1 szkl., sok z cytryny, białko)- ucieramy. Można też posypać płatkami migdałowymi lub kokosowymi wg, uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

malga8 01 lutego 2013 socharena - nie podalas ile mleka nalezy dodac do masy makowej, ja zdecydowalam sie na szklanke mleka, a ciasto pieknie wyroslo, robi sie je w miare szybko i jest bardzooo dobre... polecam..
mam juz ten przepis w ulubionych, z pewnoscia zrobie te strucle jeszcze nie raz....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

frezja17 03 stycznia 2009 Ja zrobiłam tę roladę i mnie się udała. Polecam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Adina1 22 grudnia 2008 beznadziejnie mi wyszla ta rolada, krem zupelnie sie nie zsiadl, jednym slowem porazka...nie proponuje jej robic

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

socharena 19 grudnia 2008 Przepraszam, nie podałam ilości cukru do masy makowej w składnikach, ponieważ nie mozna powtórzyć 2 razy tego samego produktu. Do ciasta 4 łyżki cukru, a do masy makowej 3 łyżki.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

JOLI 18 grudnia 2008 przepis latwy sprobuje,tylko nie wiem ile tego cukru dodac

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń