Do góry

Desery Przepis na:

Strudel z jablkami i bakaliami

Desery

Autor: tatiana

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 1293

Dodano: 09.01.2008

Odsłon: 1808

Doskonale ciasto na wszystkie okazje.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. FARSZ Jablka ucieramy na tarce o malych wiekszych oczkach.Dodajemy cynamon,bulke tarta,cukier,bakalie roznego rodzaju pokrojone w kostke drobna i wszystko mieszamy.Farsz jest najlepszy gdy troche polezy ok 2 godz. CIASTO Polaczyc skladniki i dodajemy tyle wody by sie nie kleilo i bylo elastyczne.Aby ciasto bylo lepsze nalezy uformowac z niego grubszy placek i uderzac go walkiem az beda becherzyki sie pojawac. Zagotowac w garnku wode ,nastepnie ja wylac i goracym garnkiem przykrywamy ciasto na kilkanascie minut Nastepnie ciasto rozwalkowac .Po rozwalkowaniu ciasto delikatnie rozciagamy opuszkami palcow z kazdej strony.Na rozciagniete cieniutkie ciasto nakladamy farsz rozsmarowujac go na ciescie.nastepnie sparujemy troche maslem i delikatnie zwijamy w rolade.Przed wlozeniem do piekarnika rowniez posmarowac strudel maslem i piec na zloty kolor w piekarniku nagrzanym do 170 st ok 60 min. Gorace ciasto kroimy i dekorujemy bita smietana i listkiem miety.Jeszcze lepiej smakuje dodajac do tego galke lodow waniliowych.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń