Do góry

Desery Przepis na:

Suflet czekoladowy I

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20673

Dodano: 02.02.2009

Odsłon: 16808

Suflet czekoladowy znakomicie poprawia nastrój a jego głęboki smak na długo zapada w pamięć.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sposób przyrządzenia: Śmietanę schłodzić, ubić i schować do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, czyli wkładając garnuszek z połamaną czekoladą w rondel z gorącą wodą. Ubić żółtka z łyżką cukru pudru, aż powstanie biała pulchna masa. Schłodzone białka ubić na sztywną pianę, a pod koniec dodać resztę cukru pudru. Ubić dalej, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Żółtka wymieszać z ciepłą czekoladą i stopniowo, w trakcie mieszania dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Foremki wysmarować masłem i nakładać do 2/3 wysokości masę czekoladową. Wsadzić foremki na 15 - 20 min. do nagrzanego do 210°C piekarnika. Przed podaniem posypać kakao.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kilkujadek 09 sierpnia 2011 Na pewno pycha!!! Tylko co z tą schłodzoną i ubitą śmietaną z lodówki? Ma cały czas tam stać i się chłodzić? :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

juzef007 04 lutego 2009 wygląda niesamowicie apetycznie tylko czy tak smakuje??:)) trochę roboty przy tym jest ale warte zachodu

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń