Do góry

Desery Przepis na:

Suflet czekoladowy z piankami „Flowers”

Desery

Autor: renata12

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 15

Dodano: 24.03.2009

Odsłon: 3291

Pianki Haribo zaskakują nie tylko lekkością słodyczy, ale również możliwością wykorzystania ich jako dodatku do potraw. Są wyśmienitym urozmaiceniem deserów, ale również dań gorących. Puszyste romby, kostki i kwiatuszki wnoszą do potraw bogactwo pastelowych barw i nutę słodyczy.

Składniki

  • 50 g mąki
  • 50 g masła
  • 250 ml mleka
  • 4 jajka (oddzielić żółtka od białek)
  • 70 g cukru
  • szczypta soli
  • pianki Haribo „Flowers”
  • 50 g czekolady
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Czekoladę rozpuszczamy na parze. W oddzielnym garnku, na małym ogniu roztapiamy masło. Cały czas mieszając dodajemy kolejno mąkę, mleko, 4 żółtka i wcześniej roztopioną czekoladę.

  2. Białko ubijamy na pianę z cukrem i odrobiną soli. Następnie dodajemy pianę do garnka z wcześniej przygotowaną masą i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

  3. Masę wlewamy do żaroodpornych miseczek, które należy pokryć od środka cienką warstwą masła i posypać mąką. Dno miseczek wykładamy piankami i zalewamy je masą czekoladową. Następnie dekorujemy suflet piankami i wsadzamy na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C.

  4. Po wyjęciu sufletu z piekarnika, ostrożnie stawiamy miseczkę na talerzyku, który można udekorować kwaśnymi żelkami w kształcie nitek Spaghetti - Haribo „Sour Snup”.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń