Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 250
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 250
Składniki
Żółtka oddzielić od białek.Do żółtek dodać cukier(może być brązowy daremara),szczyptę soli utrzeć na kogel-mogel,dodać mleko na początek troszkę,wsypać mąkę.Utrzeć na gładką,gęstą masę(gęstrzą niż na naleśniki)jak potrzeba dodać jeszcze mleka.Ubić białka ze szczypta soli na sztywną masę dodac do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką(najlepiej drewnianą).Smażyc na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju,pod przyryciem na małym ogniu,przewrócić na drugą stronę dopiero jak urosnie(ok1-1,5min)wzależności od wielkości patelni wyjdą 2 małe lub 1 większy omlet.Podawać z ulubionymi dodatkami-śmietana,konfitury,syrop klonowy.
Można zamiast mleka dodać maślanki tlko wtedy omlety wyjdą takie "amerykańskie"-będą niewyrośnięte ale tez dobre.
Do masy można dodać trochę kakao albo groszki czekoladowe lub małe owoce jagodowe i też wyjda fajne omlety.