Do góry

Dania główne Przepis na:

super sledzie

Dania główne

Autor: nulap

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 84

Dodano: 25.02.2008

Odsłon: 5516

sledzik, jak to sledzik, do wodeczki niezastapiony :D

Składniki

  • swieze sledzie, 5 szt
  • cebula, 2 szt
  • ocet, 1 szkl
  • cukier, 1 lyzka
  • sol, 1 lyzka
  • lisc laurowy, ziele ang, pieprz
  • pol szklanki oleju
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sledzie maja byc swieze, tzn nie solone, nie mrozone, poprostu takie prosto z morza. Czyscimy je bardzo dokladnie. Przygotowujemy zalewe: 1 szkl octu, 2 szkl. wody, lyzka soli, lyzka cukru, liscie laurowe, ziele ang. i pieprz mieszamy i zagotowujemy. Po zagotowaniu czekamy, az ZUPELNIE ostygnie. Zalewa ma byc zimna. Zalewamy sledzie, przykrywamy i czekamy 2 dni. Po tym czasie odlewamy zalewe i rozkrawajac grzbiety ryb, wyciagamy szkielet i zdejmujemy skore. Tak przygotowane filety przekrajamy na pol i ukladamy w misce. skropic octem i lekko popruszyc pieprzem. Cebule skroic na drobna kostke i przykryc nia sledziki, popieprzyc lekko i zalac wszystko pol szklanki oleju. Odczekac godzinke i podawac. PRZEPYSZNE :D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń