Do góry

Dania główne Przepis na:

Surówka po gdańsku

Dania główne

Autor: qrdej

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 129

Dodano: 11.07.2009

Odsłon: 23891

Surówka doskonale smakuje ze smażoną rybką! Polecam na lipiec-wtedy można kupić młodą kapustę kiszoną.

Składniki

  • młoda kapusta kiszona, 1/2 kg
  • koperek świeży, 1/2 pęczka
  • ogórek zielony, 1 szt
  • pieprz czarny mielony, szczypta
  • oliwa, 2 łyżki
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę odcisnąć i pokroić. Najlepiej gdy kapusta kiszona jest z marchewką. Ogórka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku. Koperek drobno poszatkować. Wymieszać razem kapustę, ogórka i koperek.Dodać pieprz i oliwę.Jeszcze raz wymieszać. Smacznego!

  2. Propozycja podania: Ja podaję ziemniaczki z koperkiem, smażoną rybkę i właśnie tą surówkę na lipcowy obiadek. Pycha!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 21 maja 2010 Robiłam tą surówkę juz kilka razy i potwierdzam, że do rybki jest zajefajna :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Woman1967 20 sierpnia 2009 Pyszna, robiłam już kilka razy. Dodałam zamiast koperku, sos koperkowy Knorra + oliwa :) Świetna !

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

qrdej 23 lipca 2009 Jak ktoś lubi bardziej słodszą suróweczkę, to czemu nie?! Ja nie dodaję, bo mój mąż by jej nie tknął,a tak się zachwyca.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 23 lipca 2009 Rzeczywiście ,ta surówka wysmienicie pasuje do ryby,szczególnie smazonej.Mozna tez dodac do niej odrobine cukru a bedzie jeszcze lepsza.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń