Do góry

Dania główne Przepis na:

Surówka z białej kapusty

Dania główne

Autor: jagoda114

Przepisów i artykułów: 62 Ocena: 516

Dodano: 13.02.2011

Odsłon: 13357

Moja rodzinka ją uwielbia, ale trzeba ją zrobić wcześniej, aby się "przegryzła".

Składniki

  • kapusta biała, 1 głowka(1-1,5kg)
  • marchew, 2 duże
  • cebula, 2 duże
  • czosnek, 3 ząbki
  • sól, 1 łyżka
  • cukier, 1/2 szklanki
  • olej, 1/2 szklanki
  • ocet, 1/2 szklanki
  • woda mineralna gazowana, 1 szklanka
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę oczyścić, poszatkować cienko. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę, lub posiekać drobniutko. Wymieszać.

  2. Dodać sól, cukier, olej, ocet i wodę mineralną, dokładnie wymieszać i odstawić na 20-30 min. Jeszcze raz wymieszać sałatkę i można przełożyć do mniejszych naczyń, dać do lodówki. Dobra do jedzenia na drugi dzień, ale może leżeć w lodówce nawet 2 tygodnie(choć do tego czasu będzie zjedzona)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kasiadra 29 sierpnia 2013 No kiedyś dostałam podobny przepis, ponoć można zagotować tę kapustę tak zrobioną...czy faktycznie? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

malga8 07 marca 2011 chcialam dodadc, ze na zdjeciu surówka wyglada jakby byla wymieszana z majonezem, ale w rzeczywistosci ma piekne kolory, mozna dodac zielonej pietruszki, ja ostatnio dodalam plaska lyzeczke kminku, poza tym : uzywam tylko ocet winny, dlatego tez do tej surowki dodalam wlasnie ocet winny, wode mineralna mozna zastapic np napojem cytrynowym gazowanym,,,,,,,

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

malga8 22 lutego 2011 ta surówka jest przepyszna,,, zrobilam i faktycznie szybko znika---polecam !!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń