Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka z czerwonej kapusty

Sałatki

Autor: irma

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 5169

Dodano: 15.11.2009

Odsłon: 18645

Surówkę można podawać jako dodatek do mięsa smażonego gotowanego i duszonego.

Składniki

  • czerwona kapusta, mała główka
  • cebula, 1 szt.
  • jabłko winne, 1 szt.
  • Olej słonecznjkowy, w/g uznania
  • Kwasek cytrynowy, sól, pieprz, cukier, do smaku
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę szatkujemy i wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy ok.10 minut, aż kapusta będzie miękka, ale chrupiąca./nie wolno rozgotować/.Odcedzić. Kwasek rozpuścić w w pół szklanki ciepłej wody , polać kapustę i wymieszać /na durszlaku/.

  2. Cebulę i jabłko kroimy w kosteczke i dodajemy do ostudzonej kapusty.

  3. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.Na koniec wlewamy niewielką ilość oleju, mieszamy i podajemy na stół. SMACZNEGO!!!

  4. UWAGA: zamiast oleju można dodać śmietane z majonezem - w/g własnego smaku i upodobań.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Smynio 30 stycznia 2010 Moja Mama zawsze taką robi i miło mi się kojarzy :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 18 grudnia 2009 Bożena 58 dzięki za podpowiedź. Na pewno skorzystam. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 18 grudnia 2009 robię taką sałatkę i często gotuję więcej kapusty -tylko z dodatkiem soli -zamykam na gorąco w słoiku , po ostudzeniu do lodówki - potem na szybko do obiadu jak znalazł.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 15 listopada 2009 Coś pysznego! Bardzo lubię takie surówki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń