Do góry

Przetwory Przepis na:

Surówka z kapusty do słoików

Przetwory

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 1117

Dodano: 15.08.2011

Odsłon: 44530

Przepis od sąsiadki:) Naprawdę pyszna!

Składniki

  • 1 kapusta biała (mała)
  • 2-3 marchwie
  • 2 cebule
  • 1 papryka
  • Zalewa:
  • 1 łyżka soli
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki octu
  • 3 łyżeczki musztardy
  • Natka selera
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Warzywa poszatkować drobno.

  2. Składniki zalewy zagotować w rondelku. Gdy cukier się rozpuści i wszystko się zagotuje, wtedy zalewamy warzywa, mieszamy dokładnie i wkładamy do słoików. Zakręcamy i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

beata35bar 09 lipca Uwielbiam takie surówki ale co z woda nie dodaje się?bo trochę mało tego wyszło na zalewę:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

olimpia40 26 sierpnia 2012 Surówka fantastyczna , Podobnie robie teraz kapustę czerwona , jest rewelacyjna , Z tym , ze nie dodaję selera .ani do jednej ani do drugiej .
Co do pasteryzowania , wyprobowałam , nie polecam , zmienia się smak i kolorystyka. Robi sie ja bardzo szybko więc nie zajmuje duzo czasu przygotowanie jej , ponadto wszsystkie składniki sa dostepne zima równiez , jest genialna w prostocie wykonania i w smaku .U mnie w lodówce stoi tydzien tylko , znika jak kamfora .
Dzieki za super przepis:))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mamuska666 01 września 2011 Mam taki sam przepis tylko bez selera.Pycha.Próbowałam też z czerwoną kapustą i bez papryki.Rewelacja.Polecam.Jak długo wytrzyma w lodówce nie wiem.Przepis mam od tego lata.Pozdrowienia.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amidalla 27 sierpnia 2011 Nie sprawdzałam, ponieważ robiłam pierwszy raz. Kiedyś podobny przepis widziałam i tam było napisane, że góra 2-3 miesiące. I tak jak napisała Lena, lepiej pasteryzować, jeśli chce się zostawić na dłużej.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lena79 23 sierpnia 2011 Robię podobną (mniej cukru,bez selera) ale przechowuję w lodówce góra tydzień,a na zimę to jednak pasteryzuję 15 min.
Jest super.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 21 sierpnia 2011 Ciekawi mnie czy ta suróweczka przetrzyma do zimy ? Fajnie byłoby gdyby tak , czy ktoś już to sprawdził ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amidalla 17 sierpnia 2011 Tak, gotujemy ją w zalewie:) I potem oczywiście ląduje ona do surówki, nie wyrzucamy jej.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń