Do góry

Przekąski Przepis na:

Suszone pomidory

Przekąski

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 6197

Dodano: 13.08.2009

Odsłon: 40227

koncentracja smaku pomidora zamknięta w złotym płynie

Składniki

  • 2 kg małych pomidorów
  • sól
  • 1,5 szkl.oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • kilka gałązek suszonej bazylii
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pomidory umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne (mała część tych gniazd winna zostać- dla smaku). Pomidory opruszyć mąką (poprawka- nie mąką tylko solą) i wysuszyć (opcje - słońce, suszarka, piekarnik). Powinny być wysuszone tak by pozostawały ciągle elastyczne i utraciły ok.3/4 objętości.

  2. Gorąca oliwą zalać czosnek (obrane ząbki) przykryć i zostawić do wystygnięcia, po czym czosnek wyłowić. W słoikach układać ususzone pomidory przekładając bazylią, całość zalać oliwą.

  3. Spożywać w okresie zimowym celem wywołania radosnych pomidorowych wrażeń.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fionka 20 października 2009 Skorzystałam z Pani przepisu.Pani Anno,pomidorki są boskie!!! Pozdrawiam!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 18 sierpnia 2009 proponuję używać ich jako dodatek do zimowych sałatek- dają fajny efekt, choć u mnie zwykle nie doczekają , bo po prostu wyżeram je ze słoika jako przekąskę.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

qrdej 18 sierpnia 2009 Fajny pomysł. Proszę o informację do czego można użyć takie pomidorki?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 17 sierpnia 2009 na słocu- to kilka dnia, a w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach (koniecznie) temp.ok 40-50 st.-pare godzin, powodzenia

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasiarka 17 sierpnia 2009 super sprawa. proszę tylko o odpowiedź, jak długo mniej więcej suszyć te pomidory i w jakiej temperaturze w piekarniku? albo jak długo na słońcu?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

natasza 13 sierpnia 2009 podoba mi się ten przepis , zawszw odnosze wrażenie że niektórzy czytają przepisy tylko po to żeby wyłapać jakiś błąd i to krytykować anusia pozdrawiam a przepis dodaję do ulubionych

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 13 sierpnia 2009 lideczko- ja ich nie pasteryzuję, ale zawsze przechowuję w lodówce, nie zajmują dużo miejsca, bo z podanej proporcji dostaniesz najwyżej jeden średni słoiczek, co do mąki to tak jak napisałam -chodzi o sól, pomyliłam się z pośpiechu i giga197 zauważyła to pierwsza. Mam nadzieję że Ci zasmakują.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 13 sierpnia 2009 jasne że posypujemy solą, pomyłka -sory

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

giga197 13 sierpnia 2009 jak chcesz to posyp maka zobaczymy co zjesz.Ja zyje gdzie powstaly suche pomidory i nie ma takiej opcji,nie wiem skat macie ten przepis.I nie bulwersuj sie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń