Do góry

Przekąski Przepis na:

suszone pomidory

Przekąski

Autor: anulkaD

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 20

Dodano: 08.08.2011

Odsłon: 23203

smaczne, przepis od mojej siostry, znaleziony w internecie, nieco przez nią zmodyfikowany

Składniki

  • pomidory lima, 5 kg
  • czosnek, 1/2 główki
  • rozmaryn, tymianek, oregano, po jednej paczce
  • papryka ostra, 1/2 paczki
  • świeża bazylia, 1 doniczka
  • olej albo oliwa z oliwek, około 1 l
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. pomidory przecinam na pół , usuwam pestki, pomidory, kładę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia skórką do dołu posypuje niewielką ilością soli i cukru, wkładam do piekarnika na około 7 godzin, temperatura 100 stopni z termoobiegiem, uchylam drzwiczki, trzeba zaglądać co jakiś czas, bo niektóre wysychają szybciej

  2. pól główki czosnku zalewam kilkoma łyżkami oliwy, do osobnej miseczki wsypuje zioła i paprykę, mieszam z kilkoma łyżkami oliwy do tego świeża bazylia

  3. jak pomidory wyschną (pomidory powinny być elastyczne) wkładam je do wyparzonych słoików warstwami : warstwa pomidorów, czosnek, zioła i świeża bazylia, i znów pomidory, czosnek itd.

  4. potem zalewam wszystko gorącym olejem, dokładnie dokręcam, energicznie potrząsam i stawiam na wieczku do wystygnięcia

  5. zamiast mieszanki ziół można dać zioła prowansalskie, olej wedle upodobania

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 22 maja 2013 Super sprawa , na pewno skorzystam z przepisu :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulkaD 23 sierpnia 2011 robię pomidory według tego przepisu od kilku lat, wielu moich znajomych również i jeszcze nie słyszałam , aby komuś zaszkodził czosnek zalany olejem, chętnie poczytam na temat toksyn jakie wytwarza czosnek, jeśli to nie problem poproszę o źródło tej interesującej informacji

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mulla 15 sierpnia 2011 Sporo czytalem o zatruciach spowodowanych zalewanie czosnku olejem domowymi sposobami. Wytwarzaja sie wtedy toksyny jadu kielbasianego. Ktos robil i przechowywal pomidory wg tego przepisu?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulkaD 09 sierpnia 2011 z 5 kg pomidorów około 5-6 słoiczków wielkości jak na zdjęciu, czyli średnio na jeden słoik około 1 kg pomidorów ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulkaD 09 sierpnia 2011 Najszybciej suszą się w piekarniku, ale wiem od znajomych ,że suszą również w suszarce, okres przechowywania tak jak w przypadku innych przetworów, czyli co najmniej do następnego sezonu, w moim domu to przysmak dodawany niemal do każdej potrawy, wiec w połowie zimy zjedzone są wszystkie zapasy ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

koko6 09 sierpnia 2011 "LIMA" jest bardzo dobrą odmianą pomidora,jest słodka,ma zwarty miąsz i nie jest wodnista co jest bardzo istotne.Trzeba tylko uważać z dozowaniem ziół bo po dłuższym czasie nadają bardzo intensywnego smaku.Do suszenia można też zastosować suszarkę do warzyw.Smak lata zostaje na zimę bez wątpienia.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mgworry 09 sierpnia 2011 a ile mogą stać te pomidory i jak je trzeba przechowywać?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulkaD 09 sierpnia 2011 niekoniecznie, ale z nich najłatwiej usuwa się pestki

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

koczan83 09 sierpnia 2011 Genialne, uwielbiam suszone pomidory!!! A musi byc odmiana lima?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń