Do góry

Przekąski Przepis na:

suszone pomidory

Przekąski

Autor: anulkaD

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 20

Dodano: 08.08.2011

Odsłon: 24853

smaczne, przepis od mojej siostry, znaleziony w internecie, nieco przez nią zmodyfikowany

Składniki

  • pomidory lima, 5 kg
  • czosnek, 1/2 główki
  • rozmaryn, tymianek, oregano, po jednej paczce
  • papryka ostra, 1/2 paczki
  • świeża bazylia, 1 doniczka
  • olej albo oliwa z oliwek, około 1 l
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. pomidory przecinam na pół , usuwam pestki, pomidory, kładę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia skórką do dołu posypuje niewielką ilością soli i cukru, wkładam do piekarnika na około 7 godzin, temperatura 100 stopni z termoobiegiem, uchylam drzwiczki, trzeba zaglądać co jakiś czas, bo niektóre wysychają szybciej

  2. pól główki czosnku zalewam kilkoma łyżkami oliwy, do osobnej miseczki wsypuje zioła i paprykę, mieszam z kilkoma łyżkami oliwy do tego świeża bazylia

  3. jak pomidory wyschną (pomidory powinny być elastyczne) wkładam je do wyparzonych słoików warstwami : warstwa pomidorów, czosnek, zioła i świeża bazylia, i znów pomidory, czosnek itd.

  4. potem zalewam wszystko gorącym olejem, dokładnie dokręcam, energicznie potrząsam i stawiam na wieczku do wystygnięcia

  5. zamiast mieszanki ziół można dać zioła prowansalskie, olej wedle upodobania

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 22 maja 2013 Super sprawa , na pewno skorzystam z przepisu :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulkaD 23 sierpnia 2011 robię pomidory według tego przepisu od kilku lat, wielu moich znajomych również i jeszcze nie słyszałam , aby komuś zaszkodził czosnek zalany olejem, chętnie poczytam na temat toksyn jakie wytwarza czosnek, jeśli to nie problem poproszę o źródło tej interesującej informacji

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mulla 15 sierpnia 2011 Sporo czytalem o zatruciach spowodowanych zalewanie czosnku olejem domowymi sposobami. Wytwarzaja sie wtedy toksyny jadu kielbasianego. Ktos robil i przechowywal pomidory wg tego przepisu?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulkaD 09 sierpnia 2011 z 5 kg pomidorów około 5-6 słoiczków wielkości jak na zdjęciu, czyli średnio na jeden słoik około 1 kg pomidorów ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulkaD 09 sierpnia 2011 Najszybciej suszą się w piekarniku, ale wiem od znajomych ,że suszą również w suszarce, okres przechowywania tak jak w przypadku innych przetworów, czyli co najmniej do następnego sezonu, w moim domu to przysmak dodawany niemal do każdej potrawy, wiec w połowie zimy zjedzone są wszystkie zapasy ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

koko6 09 sierpnia 2011 "LIMA" jest bardzo dobrą odmianą pomidora,jest słodka,ma zwarty miąsz i nie jest wodnista co jest bardzo istotne.Trzeba tylko uważać z dozowaniem ziół bo po dłuższym czasie nadają bardzo intensywnego smaku.Do suszenia można też zastosować suszarkę do warzyw.Smak lata zostaje na zimę bez wątpienia.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mgworry 09 sierpnia 2011 a ile mogą stać te pomidory i jak je trzeba przechowywać?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulkaD 09 sierpnia 2011 niekoniecznie, ale z nich najłatwiej usuwa się pestki

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

koczan83 09 sierpnia 2011 Genialne, uwielbiam suszone pomidory!!! A musi byc odmiana lima?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń