Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczne pierniczki

Desery

Autor: agus32

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 507

Dodano: 14.11.2009

Odsłon: 15207

łatwe w wykonaniu

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W rondelku rozpuścić miód,masło, cukier (nie może się zagotować).Do ostudzonej masy dodać mąkę,jajo,sodę rozpuszczoną w mleku,przyprawę do piernika.Wszystko razem zmiksować i odstawić na noc do lodówki.

  2. Masa będzie bardzo kleista,należy ją przełożyć na stolnicę,podsypać mąką,ciasto rozwałkowywać,wycinać kształty.Układać na blachę piec ok.20 min 180st.Po upieczeniu lukrować ,dekorować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 20 grudnia 2009 Czy blachę pod pierniczki trzeba smarować?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

justysiaczka 19 grudnia 2009 znam te pierniczki robię je co roku na świeta. Przechowuje je w puszce bardzo długo i są zawsze mięciutkie i pyszne

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

justysiaczka 19 grudnia 2009 znam te pierniczki , robię je co roku na święta .Proponuję dać po wyrobieniu ciasto na noc do lodówki , jest wtedy lepsze nie klei się , tak mam w moim przepisie. Ciasto na pierniczki jest powinno być w lodówce a szczególnie ten przepis. a propo pierniczki są pyszne , mięciutkie i przechowywane w puszce długo utrzymują świeżość.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jolkamilka 12 grudnia 2009 Dodaję do ulubionych,po degustacji napiszę opinię.Pozdrowionka

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

yumi 24 listopada 2009 mmmm u nas w tamtym roku w szkole robiono takie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 15 listopada 2009 Przypomina mi się dzieciństwo :D gdy byłam mała, robiłam z mamą gigantyczne ilości takich ciasteczek, uwielbiałam je wykrawać foremkami i ozdabiać ;) potem nie miał ich kto jeść, bo zawsze było ich za dużo ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Floetka 15 listopada 2009 Pierniki na sztucznym miodzie dłużej utrzymują miodowy zapach. To tak, jakby dodać cukier aromatyzowany. Nie popadajmy w przesadę z naturalnymi produktami: naturalny miód po pierwsze często uczula, po drugie traci swoje zdrowotne właściwości w wysokiej temperaturze, więc dodawanie go do wypieków ze względu na właściwości zdrowotne mija się z celem. Przepis bardzo fajny, na pewno wykorzystam przed świętami :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agus32 15 listopada 2009 Niekoniecznie, ja akurat taki miałam w domu więc tak podałam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 14 listopada 2009 A czy ten miód koniecznie musi być sztuczny?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń