Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczne pierniczki

Desery

Autor: Joasia2

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 81

Dodano: 19.12.2010

Odsłon: 13424

Przepis znaleziony na gazeta.pl, poddany lekkiej modyfikacji

Składniki

  • mąka, 500-600 g
  • cukier, 200 g
  • Miód, 1/2 szkl
  • jajka, 2 szt
  • masło, 200 g
  • proszek do pieczenia, 1.5 łyżeczki
  • cynamon, 2 łyżeczki
  • zapach waniliowy, 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa, mielony imbir, kardamon, po 1 łyżeczce
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło z cukrem ubić dokładnie mikserem. Dodać jaja, lekko podgrzany miód, zapach waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodać do masy maślanej wymieszać i szybko zagnieść, aż składniki się połączą. Włożyć ciasto do lodówki na godzinę (można zostawić na noc). Kiedy stwardnieje, podzielić na mniejsze części i rozwałkować placki grubości 3 mm. Wyciąć foremką ciastka i ułożyć na blasze na pergaminie. Wstawić do piekarnika o temp. 180 st. C, piec 12-15 minut, w zależności od piekarnika, aż się zrumienią.

  2. Lukier: szklanka cukru pudru, 2-3 łyżki soku z cytryny. Cukier puder połączyć z sokiem cytrynowym mikserem na jednolitą, gładka masę. Smarować wystudzone pierniczki i od razu dekorować. Ja wykorzystałam jadalne perełki i maczek dekoracyjny.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agolinka2010 03 marca 2011 Przecudowne! dekoracyjne i smakowite zapewne.Do ulubionych. Na święta będą jak ulał:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joasia2 22 grudnia 2010 Cieszę się że z sukcesem wykorzystałaś ten przepis:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bardolka 22 grudnia 2010 Joasiu dzisiaj to one są naprawdę pyszne :) Wczoraj po tym pieczeniu się tak umęczyłam że nawet do końca nie spróbowałam - dziś spakowane w folię i wstążeczkę wyglądają cudownie - będą drobne prezenciki :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joasia2 22 grudnia 2010 Bardolka, ciesze się że pierniczki smakowały, co do ilości mąki to mogło się tak zdarzyć, nie przeczę, podana w przepisie ilość jest ilością wyjściową i wiadomo że mogą być drobne wahania w jedną lub w drug stronę. Jak sama widzisz w przepisie nie ma dodatku kakao, dlatego też kolor nadaje wyłącznie miód i przyprawy stąd ich jasna barwa...
Nana, jak zapewne zauważyłaś w przepisie nie ma ani słowa o farbie, barwnikach itp... Sposób dekorowani to indywidualna sprawa każdego "kuchcika"...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nana 21 grudnia 2010 za duzo farby,maja byc smaczne czy ladne, nie dalabym tego dziecku....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bardolka 21 grudnia 2010 Piekłam je dziś - są bardzo jasne i zabrały mi o wiele więcej mąki niż w przepisie - ale w smaku są w porządku.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joasia2 20 grudnia 2010 dziękuje za słowa uznania:) mimi, pierniczki wychodzą twarde... takie typowe do pochrupania do kawki..

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

taura 20 grudnia 2010 choć nie przepadam za słodyczami, to przyznaję, że ślicznie wyglądają :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimi619 20 grudnia 2010 PIĘKNE, ale te ciastka wychodza twarde czy miękkie.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń