Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczny długoleżący piernik

Desery

Autor: Aguska83

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 7

Dodano: 16.11.2009

Odsłon: 4606

Piernik jest naprawdę przepyszny, długo szukałam przepisu w końcu natrafiłam na godny przyrządzenia. Robię go na dwa do trzech tygodni przed świętami. Cecha jest to, że jest w miarę tani.

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Łyżkę cukru skropić w naczyniu wodą i ogrzewać, aż cukier się zarumieni (robimy karmel). Dodać 3/4 szkl. wody, zagotować aby karmel się rozpuścił. Dodać do niego miód, cukier, margarynę, przyprawy piernikowe i znowu zagotować.

  2. Po lekkim przestudzeniu do masy dodać mąkę, zarobić nią ciasto, dodać po jednym jajku i wyrabiać drewnianą łyżką aż na powierzchni pojawią się pęcherze (tutaj przyda się pomoc drugiej osoby, bo ciasto będzie GĘSTE). Wlać sodę rozmieszaną z łyżką wody i dalej wyrabiać. Można dodać bakalie (ja osobiście dodaję tylko rodzynki, bo nie lubię orzechów pieczonych w cieście). Piec na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia 120C przez 1,5 godziny. Piernik przestudzić. Zawinąć w folię aluminiową i ręcznik. Na dwa dni przed Wigilią przekrawam go na 3 części i każdą smaruję powidłami śliwkowymi, a na wierzch daję polewę z białej i ciemnej czekolady.Życzę smacznego, bo podniebienie jest pieszczone gdy go jem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Aguska83 21 listopada 2009 pewnie!!!! ja w tym roku też zobaczę co z tego wyjdzie. pozdrawaim!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kobra6 17 listopada 2009 To może ja spróbuję i zobaczymy co z tego wyjdzie.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Aguska83 17 listopada 2009 ja piekę bez termoobiegu...nigdy nie próbowałam z termoobiegiem.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kobra6 16 listopada 2009 W piekarniku z termoobiegiem piec w tej samej temperaturze?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kobra6 16 listopada 2009 a wpiekarniku z termoobiegiem piec również w 120 C?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń