Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczny sernik makowo-kajmakowy

Desery

Autor: Kocurekwkuchni

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 177

Dodano: 24.12.2012

Odsłon: 3684

Wspaniale delikatny, idealny na świąteczne popołudnia sernik makowo-kajmakowy. Przepis Liski w wykonaniu Kocurka.

Składniki

  • 100g kruchych ciasteczek
  • 50g krakersów
  • 30g masła+1,5 łyżeczki
  • 1 łyżka cukru
  • 1kg sera
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 370 g masy makowej (może być kupna, z puszki)
  • 200 g masy kajmakowej
  • ewentualnie kilka kropel aromatu waniliowego lub rumowego
  • 1/3 szklanki śmietany 30% lub 36%
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć od spodu papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175oC 30g masła roztopić. Ciasteczka i krakersy pokruszyć wałkiem lub zmielić w malakserze/blenderze. wymieszać w garnuszku z masłem i cukrem.Powstałą kruchą masę wysypać na dno tortownicy, wyrównać i delikatnie wygładzić łyżką.

  2. Ser zmiksować z cukrem, ciągle miksując dodawać po jednym jajku. dodać mąkę i aromat. Masę podzielić na dwie części, do jednej wmiksować masę makową, do drugiej 200g kajmaku, miksując tak długo, aby nie było kajmakowych grudek.

  3. Na ciasteczkowy spód delikatnie wyłożyć łyżką ser z makiem, następnie również delikatnie część z kajamkiem. Piec 70 minut, studzić w piekarniku z otwartymi drzwiami.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń