Do góry

Przekąski Przepis na:

swojska szyneczka

Przekąski

Autor: wioleta333

Przepisów i artykułów: 151 Ocena: 2279

Dodano: 28.08.2010

Odsłon: 72393

pyszna domowa szynka

Składniki

  • 5 kg mięsa od szynki
  • 0,5 kg soli
  • 2 gramy saletry spożywczej
  • główka czosnku
  • łyżeczka cukru
  • 6 liści laurowych
  • 4 ziela angielskie
  • pieprz w ziarenkach 0,5 łyżeczki
  • nasiona kolendry 0,5 łyżeczki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z mięsa wykroić 5 szyneczek, opłukać i odsączyć z wody, sól , cukier i saletrę wymieszać razem , tą mieszanką natrzeć uformowane szyneczki, dać do garnka opsypać pozostałą solą, pozostawić pod przykryciem na noc , aby puściła sok. Zagotować 6 litrów wody , dodać do niej liście laurowe , ziele angielskie, pieprz i kolendrę, chwilę gotować , odstawić do wystygnięcia (marynata ma być całkiem zimna). Czosnek rozdrobnić wsypać do mięsa i zalać marynatą , nakryć i to ma stać około tygodnia w tym że po trzech dniach trzeba zminenić marynatę starą wylać i mięso przewrucić na drugą stronę i ponownie zalać świeża marynatą. Po tygodniu wyjąć mięso z marynaty , opłukać wodą , położyć aby obciekła z wody, następnie założyć na każdą szyneczkę siatkę i najlepiej skrępować jeszcze mięso sznurkiem. Zawiesić na uchwytach z drutu, wcześniej przygotować wędzarnie , należy wędzić aż szynki złapią rumiany kolor, najlepsze drzewo do wędzenia to grab i bruk. Po uwędzeniu szynki muszą wystygnąć . Gotować je w osolonej wodzie, na bardzo wolnym ogniu do miękkości, po ugotowaniu zostawić szynkę w wodzie do wystygnięcia, aby nie była sucha.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Afrulu 07 marca 2012 Ponieważ nie mam możliwości uwędzenia,piekę w piekarniku...mięso zawijam we folię aluminiowa do blaszki leję wodę i piekę okolo 1 godz.na kilogram mięsa.Póżniej można odchylic folię i jeszcze zrumienic ale my wolimy takie białe.Odwijac ze sznurka i kroic po całkowitym wystygnięciu.A do peklowania nie używam saletry...tylko sól.Powstały sok z pieczenia zlewam i zużywam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aga_1008 30 września 2010 czy ktos wie jakby ja tu upiec w piekarniku??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jurcys22 04 września 2010 Szynka taka jest b.dobra,kto nie ma możliwości wędzenia moża ja upiec w piekarniku -pychotka.Kilka moich uwag-jak ja to robię ,mianowicie : sól z cukrem i saletrą dziele na dwie części ,jedną częśc przeznaczam do zalewy a drugą wcieram w mięso,następnie część czosku wyciskam i wcieram w mięso.Do zalewy można dodać kilka ziaren jałowca,ale to zależ od upodobań smakowych.Mięso w zalewie przkładam co drugi dzień.Bardzo ważne mieso w marnacie musi być w chłodnym miejscu.Do wędzenia jest dobra olcha oraz drewno z drzew pestkowych np.śliwa,wiśnia.Życzę smacznego ! Jurcys

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Vesola 02 września 2010 pyszności ale niestety nie mam wędzarni więc mogę tylko pomarzyć o tej szyneczce ;-(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 31 sierpnia 2010 wspaniała ta szyneczka czasem dostaje taką od teściowej smak nieziemski

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 31 sierpnia 2010 wygląda pięknie , jak szynka "z tamtych" lat , zrobi u mnie w domu furrorę , dzieki za przepis i pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

EwwRaa 29 sierpnia 2010 Wioleta,zła kobieto!!! ;)))
Przecież ta szyneczka po nocach będzie mi się śniła!!! A zrobić takiego frykasu nie mam gdzie ;(((
Cudo... Gratuluję umiejętności drogie panie ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 29 sierpnia 2010 macie rację wędliny swojego wykonania są najlepsze unas są na każde święta lub na większą imprezę co zostaje to mrożę też robię karkówkę ale mąż gorącą z wędzarni zawsze podkrada , boczek jest dobry ale ciężko o chudy ale ciepłej kiełbaski nic nie zastąpi mniammm.....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 29 sierpnia 2010 To się nazywa szynka...! Po taką wędlinkę chętnie sięgnę i z apetytem zjem.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń