Do góry

Dania główne Przepis na:

swojski makaron do rosołu

Dania główne

Autor: 19ANIA76

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 385

Dodano: 14.08.2008

Odsłon: 36821

Pyszny swojski makaron bardzo zdrowy !!

Składniki

  • Mąka pszenna, 0,5 kg
  • jajka, 2-3
  • sól
  • woda
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę wysypać na stolnicy(stożek) zrobić w nim otworek(jak wulkan) .Wbić do niego jajka ,dosypać soli.Ugniatać aż do jednolitej masy.Jeśli będzie za suche i będzie się kruszyło dolać odrobinę wody.Masa musi odejść od ręki(jak plastelina). Podzielić ciasto na 2 kawałki. Podsypać stolnicę mąką .Rozwałkować ciasto na grubość ok 1-2 mm. Wysuszyć.Jak się podsuszy zwinąć w rulon i ciąć na zapałkę-gotować jak zwykły makaron.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mariola1975 20 czerwca 2012 Super makaron,ja również robię taki tylko teraz nie muszę wałkować bo kupiłam świetną maszynkę do makaronu w Lidlu i również wychodzi mi taki cieniutki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń