Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Caponata to włoska (sycylijska) potrawa ze smażonych warzyw. Odmian caponaty jest tyle, ilu kucharzy. Każdy ma własny patent. Spróbujcie dzisiaj mojej. Wspólne dla wszystkich odmian są bakłażany, papryka, orzeszki i cukinie. Reszta - do smaku!
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 599
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 146
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 156
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 114
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 599
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 146
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 156
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 114
Składniki
Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmaż pokrojonego w kostkę bakłażana. Kiedy zmięknie - zdejmij z patelni.
Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli - dodaj pokrojoną w kostki paprykę, a po chwili również pokrojoną w kostki cukinię. Smaż 3 - 4 minuty.
Dodaj do warzyw resztę składników, wymieszaj. Na końcu dodaj usmażone wcześniej bakłażany. Dopraw solą i pieprzem. Ważna uwaga - nie żałuj oliwy!
Caponata świetnie smakuje do ryby, do dań z glilla lub samodzielnie, z bagietką, jako przystawka.