Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierwszy raz zetknąłem się z nią w artykule Mariusza Szczygła. Opis nie był bardzo precyzyjny, ale ponieważ autor wspominał coś o orgaźmie smakowym, bardzo mnie ten temat zainteresował. Po odtworzeniu kilku wersji i kilku własnych próbach mogę Wam przedstawić tę sałatkę. Nazwa pochodzi od miejscowości w Laosie. Składniki występujące w wielu innych sałatkach – wydawałoby się nic nadzwyczajnego. Dopiero ten laotański sos majonezowy w połączeniu z całą resztą powoduje, że nasze kubki smakowe przeżywają niezwykłe doznania. Warto więc zaserwować ją w tę wyjątkową sylwestrową noc...
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
Składniki
Sos majonezowy: 1. Żółtka z ugotowanych jajek umieściłem w blenderze, dodałem olej, sok z limonki, pieprz i sól, zmiksowałem aż do otrzymania jednolitej i co ważne płynnej konsystencji. 2. Dosłodziłem do smaku.
Przygotowanie sałatki: 1. Liście sałaty włożyłem do salaterki, polałem połową majonezu i wymieszałem. 2. Dodałem pokrojone warzywa. 3. Dodałem pokrojone w plastry białka z jajek. 4. Posypałem orzeszkami ziemnymi. 5. Zalałem resztą przygotowanego wcześniej sosu majonezowego.