Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka

Desery

Autor: irma

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 5174

Dodano: 21.10.2009

Odsłon: 43535

Pieke dużo ciast także z jabłkami, ale ta szarlotka gości u mnie w domu dwa razy w tygodniu ,gdy na rynku pojawią się antonówki. Ciasto jest bardzo smaczne,pięknie pachnie i można jeść na zimno i na gorąco. POLECAM!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaną z proszkiemdo pieczenia, , margarynę, żółtka, 4 łyżki cukru zagnieść na jednolitą, gładką masę. Ciasto podzielić na dwie części-mniejszą i większą. Mniejszy kawałe włożyć do zamrażalnika, a większy wyłożyć na dno dużej blachy.

  2. Obrane jabłka zetrzeć na grubych oczkach,dodać cukier waniliowy i odstawić na jakiś czas,żeby jabłka puściły sok.Następnie lekko odcisnąć i wymieszać z cynamonem.Wyłożyć na ciasto w blasze.

  3. Pianę ubić na sztywno i podczas ubijania dodać reszte cukru i kisiel. Wyłożyć na jabłka.

  4. Na piane zetrzeć na grubych oczkach ciasto z zamrażalnika. Gotową szarlotke wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec w tem.180 st.C przez ok.45 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bogulka111 13 października 2013 Też często piekę ciasta i kruche zawsze wsadzam do porządnie nagrzanego piekarnika(180-200) a nie lekko :) po za tym w stosunku do mąki za dużo jest proszku do pieczenia na tą ilość wystarczy 1,5 łyżeczki Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Pipolec 05 października 2013 często piekę to ciasto i nie tylko z antonówkami ale z każdymi jabłkami jakie mam pod ręką - ja podpiekam trochę spód i na wierzch nie scieram zamrożonego ciasta(bo trochę twa to mrozenie) a robię z nich drobniutką kruszonkę... Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 31 grudnia 2009 Bardzo dziękuję za pozytywne opinie, ale ta szarlotka naprawde na to zasługuje. Polecam każdemu. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Befado 31 grudnia 2009 Upiekłam szarlotkę jest wyśmienita,dodaję do ulubionych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kamelia0559 27 października 2009 Bardzo dobry przepis.Zrobiłam w wersji ze śliwkami.Pierwszy raz spód ciasta wyszedł mi mięciutki.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wnusia2007 26 października 2009 Przepis mi się spodobał . Zaraz upiekłam i wszyscy się zajadamy . Jest pyszne , tanie i szybko




Przepis mi się spodobał . Ciasto szybko upiekłam i wszyscy się nim zajadamy . Polecam . Dla mnie wyśmienite .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

strega 25 października 2009 Natasza, lepiej idź do okulisty.

Szarlotkę własnie zajadam. Wyglada trochę inaczej niz na zdjęciu, ale smakuje pysznie. Jest tania i szybka w wykonaniu. Polecam .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

strega 25 października 2009 Natasza, lepiej idź do okulisty, wredna małpo.

Szarlotkę własnie zajadam. Wyglada trochę inaczej niz na zdjęciu, ale smakuje pysznie. Jest tania i szybka w wykonaniu. Polecam .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

natasza 25 października 2009 to na pewno jest zdjecie tego ciasta? wyglada jak pasztet ozdobiony rzodkiewka i salata

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń