Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka

Desery

Autor: Mateusz15

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 2173

Dodano: 29.11.2009

Odsłon: 21262

Pyszne ciasto idealne na jesienne popołudnia.

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na stolnicę przesiać mąki, dodać zimne masło i posiekać. Wbić żółtka i zagnieść ciasto (nie powinno być zwięzłe tzn. po ściśnięciu powinno się pokruszyć). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

  2. Rozgrzać piekarni do temperatury 170 st. (termoobieg), 200 st. (bez termoobiegu). Prostokątną formę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

  3. Trzy czwarte ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na formę. Posypać równomiernie bułką tartą.

  4. Jabłka obrać i kropić sokiem z cytryny. Zetrzeć na pazurkach. Odcisnąć sok, wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem.

  5. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Wyłożyć na jabłka.

  6. Zetrzeć na pianę pozostałe ciasto.

  7. Wstawić do gorącego piekarnika na 50 - 60 minut.

  8. UWAGI: Zawsze używam jabłek typu szara reneta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń