Do góry

Desery Przepis na:

SZARLOTKA BEZ JAJEK

Przepis dnia 2010-10-29
Desery

Autor: illonaw26

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 178

Dodano: 25.10.2010

Odsłon: 34706

Szybka, łatwa i rewelacyjna szarlotka. Przepis zdobyty od mamusi, ale także Ewa Wachowicz robiła ją w swoim programie:)

Składniki

  • CIASTO:
  • mąka, 2szkl.
  • cukier (drobny), 1 i 3/4 szkl.
  • kasza manna, 2szkl.
  • proszek do pieczenia, 3łyżeczki
  • Masa jabłkowa:
  • jabłka, 2,5kg
  • cukier, 3 łyżki
  • cynamon, 2-3łyżeczki
  • masło - na wierzch, pokroić w takie wiórka, 15 dkg
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i podzielić na 3 równe części.

  2. Jabłka umyć i zetrzeć na tartce (na dużych oczkach) ze skórką. Dodać cukier i cynamon, wymieszać. Nie odlewałam soku jaki powstał w jabłkach. Jabłka podzielić na pół.

  3. Blachę wysmarować i wysypać bułką (ja użyłam dużej blachy, ale nastepnym razem zrobię na małej|)- wtedy masa jabłkowa będzie wyższa.

  4. Wsypać ciasto na blachę- rozprowadzić równo i jabłka - układać równo i delikatnie, żeby nie poruszyć ciasta sypkiego. Ja pomogłam sobie widelcem do rozprowadzenia jabłek. Potem znowu ciasto i jabłka, i znów ciasto. Wierzch ciasta przykryć wiórkami masła- całą powierzchnie. Najlepiej jak masło jest zimne lepiej sie kroi.

  5. Piec w 180''''C przez 40-45 min, Nie wyćiągać ciasta od razu z blachy dopiero na drugi dzień. Można podawać z bitą śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ola100 07 października 2011 jest pyszna ale robie polewe cukier puder+mleko + olejek zapach robie papke i polewam goraca szarlotke robie esy.nie gotowac wystarczy wymieszac.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zuza25 20 lipca 2011 Polecam. Naprawdę prosta i pyszna szarlotka :) Piekłam już kilka razy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gosik33 14 marca 2011 Witam. Zrobiłam szarlotkę wg tego przepsu ale jak ktoś już napisał wyszła twarda strasznie. Może coś mi poradzisz, gdzie popełniłam błąd ? Hmm ogólnie była smaczna tylko twarda i chciałabym następnym razem się poprawić. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tigra 27 listopada 2010 wypróbowałam-jest rewelacyjna! niestety ma jeden defekt-nie wytrzymuje dłużej niż 48godz.,mój mąż pochłonął ją w mgnieniu oka! :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agatasur 29 października 2010 Aż żałuję, że jutro muszę iść do szkoły (od rana do wieczora). Zrobiłabym jutro przed południem. Smakowicie brzmi i ciekawie wygląda. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LenaMS 29 października 2010 Korci spróbować kawałeczek takiej szarlotki :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

illonaw26 29 października 2010 Nie wiem jak to robiłaś, że wyszedł ci beton, a nie szarlotka:) Może wszystko zależy od kucharza - warto spróbować jeszcze raz, bo moja rozpływa się w ustach i jest miękka nawet po tygodniu:) powodzenia

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

margo21 29 października 2010 robiłam kiedyś takie ciasto , ale da się go zjeść jak jest ciepłe ,jak się wystudzi jest twarde jak beton.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 28 października 2010 Chyba najtrudniejszy fragment tego przepisu to : "Nie wyciągać ciasta od razu z blachy, dopiero na drugi dzień." ;) Kto by tak długo wytrzymał ;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Paulla 26 października 2010 Może i jest 10 przepisów ale szarlotka to zawsze szarlotka :) ta zachęca do wykonania :) pozdrawiam Justyna Sz.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń